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Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in Addendum g 
to ANSI/ASHRAE Standard 135-2008, Section 24.16.1, relating to APDU and NPDU sizes.  
 
Background:   Section 24.16.1 (page 46 of Addendum g to 135-2008) lists some new APDU 
sizes that leave extra room for the security header. However, for whatever reason, different 
amounts of space for the security information appear to be assumed for each media without any 
explanation of justification as to why they are different. 
 
The BACnet/Ethernet max APDU size has been reduced from 1476 to 1420. This seems to 
reserve 56 extra bytes for security overhead. 
 
The MS/TP and PTP max APDU size has been reduced from 480 to 412. This seems to reserve 
68 extra bytes for security overhead. 
 
The BACnet/IP APDU size is left as-is, but the limit for the next lower layer has been raised 
from 1497 (I think) to 1562. This seems to reserve 65 extra bytes for security overhead. 
 
The LonTalk max APDU has been reduced from 206 to 140. This seems to reserve 66 extra 
bytes for security overhead. 
 
No rationale is given for the numbers 56, 65, 66, and 68, nor is any explanation given for why 
they are different for each media type. 
 
This does not give a clear guideline for what max NPDU sizes to assume in order to support  
APDU sizes other than those shown in Table 24-28 (page 47 of Addendum g to 135-2008). 
 
Interpretation No.1:  Before security was proposed, the difference between max_APDU and 
max_NPDU was always 21 bytes (1476 vs. 1497 and 480 vs. 501).  So this implies that 21 bytes 
should be reserved for the NPCI. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:  YES. 
 
Interpretation No.2:  The security overhead differs for each media type for some unstated 
reason.  For BACnet/Ethernet, it is 56 bytes.  For PTP and MS/TP, it is 68 bytes. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
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Answer No.2:  NO. See comments. 
 
Interpretation No.3: When implementing BACnet/Ethernet with a maximum APDU limit of 
max_APDU, assume max_NPDU = max_APDU + 21 + 56 = max_APDU + 77 
 
Question No.3:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.3:  NO. See comments. 
 
Interpretation No.4: When implementing MS/TP or PTP with maximum APDU limit of 
max_APDU, assume max_NPDU = max_APDU + 21 + 68 = max_APDU + 89      
 
Question No.4:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.4:  NO. See comments. 
 
Comments: 
 
The max APDU values in clause 24.16.1 are incorrectly calculated; they are based on an earlier 
draft of the addendum. 
 
The max APDU values vary by datalink due to the requirement that the encrypted portion of the 
packet be a multiple of the encryption block size which in this case is 16 octets. To calculate the 
max secure APDU for a given max APDU size the following formula is used: 
 

 max-secure-apdu = floor((max-apdu – s1) / bs) * bs – s2 
 
where: 
 

max-apdu is the max-apdu size for a non-secured packet on the datalink 
s1 is the number of octets of security information that is not encrypted and is 32 
s2 is the number of octets of security information that is encrypted and is 27 
bs is the size of the encryption algorithm's block size and is 16 for the encryption algorithms 

used by the current security addendum 
 

This results in the following max-secure-apdu sizes for the current datalinks: 
 

LON: 131 
MS/TP: 419 
PTP: 419 
ARCNET: 419 
Ethernet: 1411 
ZigBee: 1411 
 

The B/IP max-secure-apdu is not subject to these constraints and remains 1476. 


